Πρόγραμμα Εκδρομής

Ολυμπος

Ολυμπος

Όλυμπος- Λιτόχωρο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας
Διάρκεια 2 ημέρες. Αναχώρηση 14/01/2023 Συμμετοχή 90 €/άτομο.

1η Ημέρα: ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΝΕΡΑΪΔΑ – ΛΙΒΑΔΙ – ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Συγκέντρωση, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για τη Νεράιδα, το πανέμορφο και γραφικό μικρό χωριό του λόφου πάνω από τη Γέφυρα Σεβριών. Θα κάνουμε βόλτα στον κεντρικό δρόμο με τους κυβόλιθους, θα πιούμε καφέ και θα φάμε τις χειροποίητες λιχουδιές στα φιλόξενα μαγαζάκια στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το Λιβάδι, το γραφικότερο βλαχοχώρι της θεσσαλικής γης, που σκαρφαλωμένο στα 1200 μέτρα γοητεύει με τη φυσική του ομορφιά και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Το Λιβάδι είναι πατρίδα επιφανών Δασκάλων του Γένους, αρματολών και εθνομαρτύρων της Επανάστασης του ’21, λογοτεχνών, πολιτικών, Εθνικών ευεργετών και επιστημόνων. Εξέχουσα μορφή αποτελεί ο μεγάλος αγωνιστής του 1821 και Φιλικός, Γεωργάκης Ολύμπιος. Μετά το γεύμα, θα επισκεφτούμε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα Κρυφά Σχολειά της χώρας. Συνεχίζουμε για το Λιτόχωρο, κάνοντας μια στάση στη Σκάλα, στη μονή του Αγίου Διονύσου, στο βορειοδυτικό παρεκκλήσι της οποίας βρίσκεται και ο τάφος του αγίου. Φτάνουμε στο Λιτόχωρο, θα κάνουμε βόλτα στο «παζάρι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δηλαδή το γραφικό εμπορικό κέντρο του χωριού, από όπου ξεκινούν δεκάδες πλακόστρωτα δρομάκια προς το εσωτερικό του παραδοσιακού οικισμού, όπου βρίσκεται και η πλατεία του «Πλατάνου», δίπλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1907 από πρόκριτους ναυτικούς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

2η Ημέρα: ΛΙΤΟΧΩΡΟ – ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ – ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μετά το πρωινό, θα επισκεφτούμε το «Χοροστάσι», με τον αιωνόβιο πλάτανό του, όπου κατά την παράδοση δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Επόμενή μας στάση είναι το δάσος του Αη Γιάννη, και τους Μύλους. Ο μεν Αη Γιάννης βρίσκεται σε ένα ξέφωτο, μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλα έλατα, προσφέροντας τη δυνατότητα για έναν ξεκούραστο περίπατο. Οι δε «Μύλοι» είναι μια περιοχή με νερόμυλους στον παλιό οικισμό. Θα ακολουθήσουμε μια όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος, που καταλήγει στο ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε προς τον Παλαιό Παντελεήμονα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, όπου η παράδοση συναντά το σεβασμό στο περιβάλλον. Το χωρίο μετράει τέσσερις αιώνες ζωής. Στην αποκαλούμενη «αετοφωλιά του Ολύμπου» η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική συναντάται με στοιχεία της ηπειρώτικης παράδοσης, μιας και χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες. Θα κάνουμε βόλτα στα παραδοσιακά σοκάκια και θα γευτούμε τα εδέσματα της περιοχής. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε προς τα Αμπελάκια, το ιστορικό χωριό, στους πρόποδες του Κισσάβου, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Στον οικισμό υπάρχουν σήμερα 17 αρχοντικά, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα επισπευτούμε το πιο αξιόλογο από αυτά, ένα μεγάλο τριώροφο οικοδόμημα χτισμένο το 1787, το σπίτι του Γεωργίου Σβάρτς (Μαύρου), πρόεδρου της «Κοινής Συντροφίας», που λειτουργεί σαν μουσείο. Τέλος, θα πιούμε ένα ζεστό ρόφημα με θέα την καταπληκτική κοιλάδα των Τεμπών και τον Θεσσαλικό κάμπο. Επιστροφή στα Ιωάννινα.

Περιλαμβάνεται :
• Μετακινήσεις με κλιματιζόμενο υπερυψωμένο λεωφορείο του γραφείου μας.
• Διαμονή και σε επιλεγμένο ξενοδοχείο με πρωινό
• Αρχηγό συνοδό του γραφείου μας
• Τις περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα
• Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης
• Φ.Π.Α

Δεν περιλαμβάνεται :
Φόροι ξενοδοχείου, είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, επιπλέον γεύματα, και ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό.

[x]

Συμπληρώνοντας την φόρμα δηλώνετε συμμετοχή για την εκδρομή:Ολυμπος.


Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν θα χρησιμοποιηθούν πέραν τις επικοινωνίας για την συγκεκριμένη περίπτωση.